donderdag 26 maart 2015

Het vijfde seizoen: de lentewinter

Naast de vier officiële seizoenen hebben ze er in Medelpad nog een vijfde extra: de vårvinter. Letterlijk vertaald: de lentewinter. Die situeert zich ergens tussen eind februari en half april. 's Nachts kan het nog de stenen uit de grond vriezen, maar de dagen lengen al serieus en de zon heeft voldoende kracht om het kwik overdag tot ver boven het vriespunt uit te tillen, zonder dat dit al te veel schade aanricht aan de sneeuw en het ijs. Dat maakt de vårvinter uitermate geschikt om te skiën, langlaufen, ijsvissen en soms zelfs nog te schaatsen, als de ijskwaliteit het toelaat. In de zon en uit de wind kan je zelfs al heerlijk buiten eten.

Half april vorig jaar: onder de avondzon vissen in de ene kant van het meer waar het ijs al weggedooid was.


Deze tijd van het jaar lengen de dagen in Medelpad veel sneller dan bij ons in Vlaanderen. In de kerstperiode is het er donker van pakweg half vier in de namiddag tot half negen 's ochtends. Maar vanaf half januari gaat het snel. De zon komt dan elke dag zowat 4 minuten vroeger op en gaat 4 minuten later onder. Zo winnen ze in het voorjaar in Medelpad 8 minuten daglicht per etmaal. In Vlaanderen is dat 4 minuten. Op dit ogenblik zijn de dagen er zelfs al langer dan in België.

Mijn buurman had mij tijdens mijn korte Zweedse verblijf in februari al grijnzend gewaarschuwd toen ik zei dat we begin april terug zouden komen naar ons huis: "Denk maar niet dat de winter hier dan al voorbij is!" Dat blijkt ook wel. De voorbije twee nachten daalde het kwik in Torpshammar tot dicht tegen de -10°C en voor vanavond wordt er verse sneeuw verwacht. Het ijs op het meer ligt op veel plaatsen nog altijd een halve meter dik.

Laat het nog maar een tijdje zo blijven. Hopelijk kunnen wij dan binnenkort ook nog eventjes genieten van de vårvinter. De schaatsen gaan alvast mee.

Het temperatuursverloop van de voorbije dagen: koude nachten, maar overdag (soms ruim) boven het vriespunt.

2 opmerkingen:

 1. Leuk om dit blog toevallig gisteren tegen te komen. Wij zitten in een soortgelijke situatie. Sinds vorig jaar een huisje in Angermanland als vakantie woning en ik blog onder andere over de streek en ons huisje. Dus erg interessant om je blog te volgen. Ook wij hebben bewust voor deze omgeving gekozen en zijn ook veel in Medelpad geweest. Erg mooi.
  Groet Jan
  http://photolutra.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Jan, jouw blog is al wat beter gestoffeerd dan de mijne, zie ik. Het is inderdaad een prachtige regio, met fantastische mensen. Jullie huis ziet er wel nog wat afgelegener uit dan het onze, dat langs een geasfalteerde weg ligt. Komende zomer gaan we zeker ook Ångermanland bezoeken. Höga Kusten staat hoog op ons lijstje met bezienswaardigheden.
   Vriendelijke groeten,
   Gert

   Verwijderen