Ons huis

Wij zijn een Belgisch gezin met een hart voor Zweden. Sinds april 2014 hebben we een eigen huis in het kleine dorpje Gimåfors, een rustige en afgelegen uithoek van de gemeente Sundsvall in het landschap Medelpad, vlak bij het geografische middelpunt van Zweden.
We gebruiken ons huis als vakantiewoning. Het ligt aan de oever van een 37 kilometer lang meer, Holmsjön.

Ons huis in de winter.


Het huis is gebouwd in 1939. Het is een typisch Zweedse woning. De onderste stenen verdieping zou je de kelder kunnen noemen, maar dat klopt niet helemaal. Omdat het huis op een lichte helling is gebouwd, zit alleen het achterste gedeelte van deze verdieping volledig onder de grond. Aan de straatkant steekt ze grotendeels boven het grondniveau uit.

De rest van het huis is volledig in hout opgetrokken. Op de gelijkvloerse verdieping bevinden zich een ruime woonkamer, een gerieflijke keuken, een badkamer en een slaapkamer.
De bovenverdieping bestaat uit twee grote slaapkamers, een bergruimte en een tweede badkamer.

De vorige eigenaars hebben het huis in 2005 grondig gerenoveerd en er een nieuw deel bijgebouwd, waardoor de woonkamer in oppervlakte is verdubbeld. De helft van de nieuwbouw bestaat uit een overdekt terras, wat de Zweden (net als de Nederlanders) een veranda noemen.

We proberen zo vaak als mogelijk naar ons Zweeds huis te gaan. Als we er niet zijn, dragen onze Zweedse buren er goed zorg voor.

We beschouwen dit huis als onze vluchtheuvel, waar we elk moment naar toe kunnen vertrekken als we daar zin in hebben. Daarom is het niet te huur.