Over Medelpad

Medelpad is een van de 25 historische landschappen van Zweden en ligt pal in het centrum van dit uitgestrekte Scandinavische land. Het is één van de kleinere landschappen.De naam "Medelpad" verwijst niet naar die centrale ligging in Zweden. Het landschap dankt zijn naam aan het Sint-Olofspad: een eeuwenoude bedevaartsroute van de Zweedse stad Sundsvall aan de Oostzee naar de Noorse stad Trondheim aan de Noorse zee. Het pad loopt tussen twee rivieren die evenwijdig aan elkaar vanuit de bergen aan de Noors-Zweedse grens naar de Oostzee stromen: Indalsälven en Ljungan. Het pad tussen deze twee rivieren was dus Medelpad.

In Medelpad liggen drie gemeenten: Ånge, Timrå en Sundsvall. Sundsvall is veruit de grootste, met 96.000 inwoners. Timrå heeft 18.000 inwoners, Ånge 10.000. Medelpad is 7.000 km² groot, dat is half zo groot als Vlaanderen. Op 1 vierkante kilometer zijn er gemiddeld 17 inwoners, in Vlaanderen zijn er dat 554. Een groot deel van Medelpad bestaat dan ook uit bossen en meren.

Op het grondgebied van Torpshammar, een deelgemeente van Ånge, bevindt zich het geografische middelpunt van Zweden.

Het geografische middelpunt van Zweden, nabij Torpshammar


Medelpad is een topbestemming voor wie op zoek is naar natuur, rust en kalmte. In de bossen van Medelpad leven de vier grote roofzoogdieren van Europa: de bruine beer, de wolf, de veelvraat en de lynx.
In het voorjaar en de zomer is de regio erg populair bij vissers. Snoek, baars, forel, vlagzalm en zalm zijn de meest voorkomende vissen.


Bereikbaarheid

Medelpad is vlot bereikbaar via de E4, de Europese weg die van het zuiden van Zweden via Stockholm en verder langs de Oostzeekust naar Finland loopt. Van Brussel naar Medelpad is ongeveer 2200 kilometer rijden met de auto. Je trekt dus best minstens twee reisdagen uit.Sundsvall, met de nieuwe brug van de E4 over Sundsvallfjärden, een inham van de Oostzee. In de verte ligt het eiland Alnö, alleen met Sundsvall-centrum verbonden door Alnöbron (de Alnö-brug).


Medelpad heeft zijn eigen luchthaven: Sundsvall Timrå Airport, ook wel bekend als Midlanda Airport. Er zijn geen rechtstreekse vluchten vanuit België of Nederland naar Sundsvall. SAS biedt wel vluchten aan vanuit Zaventem naar Sundsvall, met een overstap in Stockholm Arlanda.

Sundsvall Timrå Airport in de winter.