vrijdag 2 augustus 2019

Zweefvliegen boven Medelpad


Een fantastische manier om te genieten van het landschap van Medelpad, is een vlucht met een zweefvliegtuig. Elke zaterdag van juni tot en met oktober is het kleine zweefvliegveld in Stöde open. Het is het thuisveld van Sundsvalls Segelflygklubb. Als je langs gaat, ontvangen ze je er met open armen en er zijn diverse mogelijkheden om mee te vliegen.

Vanuit het zweefvliegtuig heb je een prachtig zicht op de vallei van de Ljungan, met op de zuidelijke oever het vrij open landschap en op de noordelijke oever de dichte bossen. Boven de Ljungan zie je de Piper Pawnee die een andere zwever op sleeptouw neemt.


Het vliegveld van Sundsvalls Segelflygklubb ligt op een perfect onderhouden grasplein op de zuidelijke oever van de rivier Ljungan in Stöde, 40 kilometer ten westen van Sundsvall. Het wegwijzertje aan de hoofdweg naar het veld is bescheiden en stuurt je via een smalle grindweg van 1 kilometer naar de loodsen van de club, waar je de auto kan parkeren. Het clublokaal ligt aan de andere kant van de start- en landingsbaan. Als er niemand aan de loodsen staat, roep je best even of je veilig kan oversteken.

Het clublokaal.


Vorig jaar waren we al eens langs geweest om te kijken en we hadden toen beloofd om deze zomer opnieuw langs te komen om mee te vliegen. Dat waren ze niet vergeten. De ontvangst was hartelijk. We kozen er voor om de hele dag op de zweefvliegclub door te brengen, een handje toe te steken én uiteraard om zelf ook eens mee te vliegen.

De kleine club heeft twee zweefvliegtuigen in eigen bezit. Een Sleicher KA 6 CR oldtimer (eenzitter) en een SZD-50-3 Puchacz ("Uil") lesvliegtuig: een tweezitter waarbij de instructeur achteraan zit en de leerling/passagier vooraan. Dat is een unieke ervaring: omdat de piloot achter je zit, belemmert niets het uitzicht en kan je vrijwel onbeperkt rondkijken.

Het SZD-50-3 Puchacz-instructievliegtuig, ook geschikt voor acrobatie.


De zwevers gaan de lucht in achter een Piper Pawnee sleepvliegtuig. Voor een luchtdoop trekken ze je op tot 600 meter hoogte, waarna je in ongeveer een kwartiertje tijd naar beneden zweeft. Als je geluk hebt, zit er voldoende thermiek én is het vluchtschema niet te druk. Dan blijft je wel een half uur of langer weg.

Het Piper Pawnee-sleepvliegtuig, dat na elke vliegdag een uitgebreide poetsbeurt krijgt.


Van zodra de instructeur op 600 meter hoogte de sleepkabel losgooit en het sleepvliegtuig scherp naar beneden zwenkt, hoor je alleen nog het suizen van de wind. Het zicht is adembenemend. Je ziet de Ljungan onder je kronkelen, met ten noorden de uitgestrekte wouden en meren en ten zuiden het wat meer open landschap. Als het vliegtuig rolt in de bochten, kijk je neer op het centrum van Stöde.

Als passagier zit je in de tweezitter vooraan, met zicht op het landschap én de cockpit.


Instructeur Pierre (één van de vele Zweden in Norrland met Belgische voorouders), vertelde tijdens de vlucht honderuit over wat er te zien was en hoe hij het vliegtuig bestuurde. Gelukkig vroeg hij ook of ik een rustige vlucht wou, of een "geavanceerde". Zekerheidshalve heb ik voor het eerste gekozen, zodat ik uitgebreid kon genieten zonder wat groenig uit te slaan. Toen we na 20 minuten weer op de grond stonden, voelde ik mij dan ook nog kiplekker en kreeg ik een stevige schouderklop van Pierre, die zelf duidelijk ook van de vlucht had genoten.



Er hadden zich die zaterdagochtend 6 kandidaten gemeld om te vliegen: twee passagiers uit Stockholm, één leerling van de club en wij met drie leden van ons gezin (onze zoon blijft liever met de voeten op de grond). De volgorde van vliegen werd bepaald door loting. Ik was de eerste van ons gezin die (rond 11 uur) de lucht in mocht. Dat had als voordeel dat ik niet lang moest wachten, maar als nadeel dat er nog niet echt veel thermiek was. Dat was wel het geval toen Ann enkele uren later mocht opstijgen. Zij bleef ruim een half uur "boven". Diede stal als laatste de show. Zij bleef bijna drie kwartier in de lucht en sloot af met een stukje "geavanceerd vliegen", wat in de praktijk betekende dat de vlucht eindigde met een hele reeks acrobatische maneuvers die niet zouden misstaan hebben op een vliegshow. Voor de goede orde: het instructievliegtuig kan dit perfect aan en de instructeur had daarvoor de bevoegdheid.

Diede voor haar vlucht, met de uiterst sympathieke instructeur Pierre.


Wil je Medelpad eens vanuit een ongewone hoek bekijken? Ga dan op een zaterdag van juni tot en met oktober eens langs op het zweefvliegveld. Het is een unieke ervaring.

Nog een keer genieten van het uitzicht over de Ljungan.
Het opstijgen en het landen op het vliegveldje van Stöde:




1 opmerking: