donderdag 16 april 2015

In Sundsvall begint een nieuw seizoen

Er zijn zo van die details waaraan je merkt dat je het gewoon wordt om naar Zweden te reizen. Zoals het feit dat je met de auto van Göteborg naar Gimåfors doorsteekt (800 kilometer) zonder daarbij een GPS of kaart nodig te hebben, ook niet voor dat zijsprongetje onderweg naar Gästrikland, om daar nog eventjes op vriendenbezoek te gaan. Of nog: dat je tot de conclusie komt dat je naar Zweden bent vertrokken zonder er aan te denken het fototoestel mee te nemen. Waardoor er helaas weinig tot geen beeldmateriaal bestaat van onze trip tijdens de bijna voorbije paasvakantie.

Het was een relatief kort verblijf, aangezien ik de tweede week alweer op het werk in Oostende werd verwacht. We zijn nog eens met de eigen wagen gereden. Vier dagen reizen om vijf dagen ter plaatse te zijn: velen verklaren ons gek. Maar rond de nachtelijke overtocht met Stena Line van Kiel naar Göteborg (en omgekeerd) hangt er voor ons ook al een vakantiesfeer en een dagtocht over de rustige Zweedse wegen vinden we niet meteen een straf.

(kaartje: Google Maps)


Op het kaartje hierboven staat in het blauw de route die we hebben gevolgd van Göteborg naar ons huis. Ze loopt via Alingsås, Mariestad, Örebro, Västerås, Sala en Gävle. De noordelijke grijze route loopt via nog kleinere wegen en zullen we in de zomer uitproberen, als de wegen er volledig sneeuwvrij zijn. Deze route loopt immers door een wat meer bergachtige streek. De zuidelijke grijze route volgen we grotendeels als we de ferry links (of eigenlijk rechts) laten liggen en via de Öresundsbrug rijden.

De voorbije vakantie was ook goed voor een primeur. Voor het eerst zijn we gaan kijken naar een thuiswedstrijd van GIF Sundsvall, de plaatselijke voetbalclub die dit seizoen opnieuw in de hoogste Zweedse klasse uitkomt. Het was de allereerste competitiewedstrijd, want in Zweden beginnen ze in april aan het nieuwe seizoen, na een lange voetballoze pauze tijdens de wintermaanden. Logisch, gezien het klimaat. GIF Sundsvall moest meteen openen tegen de zwaarst mogelijke tegenstander, Champions League-deelnemer Malmö FF. Het werd een niet onlogische 1-4 nederlaag na een meer dan verdienstelijke wedstrijd waarin Sundsvall goed meevoetbalde. De wedstrijden volgen elkaar snel op. Ondertussen heeft Sundsvall ook al eens gewonnen en eens gelijk gespeeld. Het draait daarmee goed mee in de middenmoot.

De ploeg speelt in de gemoedelijke Norrporten-arena, pal in het centrum van Sundsvall. Hun bijnaam is Norrlandslaget, letterlijk vertaald: "de ploeg van het noorden". Dat is niet overdreven, want geen enkele van de Zweedse eersteklassers komt uit een stad die nog verder naar het noorden ligt. Er zullen er ongetwijfeld een aantal diep gezucht hebben toen GIF na enkele jaren afwezigheid opnieuw wist door te dringen tot de hoogste klasse. Het betekent voor de ploegen uit het zuiden immers een verplaatsing met het vliegtuig.

De Norrporten-arena op 6 april, gezien door de GSM van dochter Diede.


Dochter Diede maakte met haar GSM enkele foto's voor de wedstrijd begon. Zoals je kunt zien, hadden we een mooi plaatsje achter het doel. Met een gezinsticket kostte ons dat in totaal welgeteld 250 kronen, dat is ongeveer 7 euro per persoon. En dat voor een topwedstrijd! Een volledig fotoverslag is te vinden op de Facebook-pagina van GIF Sundsvall.

De jeugd van GIF Sundsvall marcheert over het veld, in het zog van de mascotte en het trommelkorps. (foto Ids)


Nog meer nieuws te melden over ons paasverblijf in Medelpad? Uiteraard! We hebben nog op natuurijs geschaatst én gingen een ijsje eten in een oude kerk, bij Belgen die al vijf jaar in Medelpad wonen. Daarover binnenkort meer!

3 opmerkingen:

 1. Herkenbaar, zonder navigatie of kaart door Zweden rijden. Heerlijk relaxt. Leuk om weer wat te lezen en stiekem een beetje jaloers.
  Vr groet Jan

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan mij voorstellen dat jij niet zo snel je fototoestel zal vergeten, Jan ;-)

   Verwijderen
 2. Ik heb hetzelfde probleem met mijn fototoestel, Gert. Ik wil foto's nemen voor mijn blog, maar na enkele jaren heb je "alles" al eens gezien en denk je niet meer aan foto's maken. Niet dat je niet meer geniet van al dat moois hier, maar je hoeft het niet meer per se te fotograferen, want volgende keer is die prachtige natuur er weer. Alleen als een reusachtige eland je pad kruist zoek je tevergeefs naar dat fototoestel. Gelukkig heeft Barbro nog haar smartphone;

  BeantwoordenVerwijderen