donderdag 23 april 2015

Wereldprimeur voor luchthaven Sundsvall

Sundsvall-Timrå Airport in Medelpad mag dan al niet de grootste luchthaven zijn, ze heeft wel een wereldprimeur te pakken. Vanuit de verkeerstoren houden ze voortaan ook de vliegbewegingen van de 150 kilometer noordelijker gelegen luchthaven van Örnsköldsvik in de gaten. Dat betekent dat er voortaan vliegtuigen landen en opstijgen in Övik terwijl er daar niemand meer in de verkeerstoren zit. Dat is voorlopig nergens anders ter wereld het geval.

De Zweedse minister van Binnenlandse Zaken Anna Johansson kwam de virtuele verkeerstoren in Sundsvall-Timrå gisteren inwijden. De technologie achter dit project komt van Saab. Uiteraard is de veiligheid heel erg belangrijk. De datastroom loopt via een versleutelde verbinding en er zijn diverse reserve-systemen voorzien. De Zweden hopen dit concept te kunnen exporteren naar de rest van de wereld.

(Bron: Sundsvall Tidning)

De luchtverkeersleiders zitten in werkelijkheid in Sundsvall, maar houden via de schermen de vliegbewegingen in Örnsköldsvik in de gaten., alsof ze daar in de verkeerstoren zitten. (screenshot ST TV, klik hier voor de volledige reportage)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten