dinsdag 3 februari 2015

Een halve meter sneeuw (en meer)

Het blijft maar sneeuwen in Sundsvall en de rest van Medelpad. Momenteel ligt er in deze regio tussen de 50 en 75 centimeter sneeuw. Een hele verademing na de haast sneeuwloze winter van vorig jaar. Ook het begin van deze winter was niet meteen rijk aan het witte goedje. De eerste serieuze sneeuwval was rond 22 december, precies op tijd om nog voor een schitterende witte Kerst te zorgen. Maar sinds vrijdag vallen de vlokken in Medelpad haast ononderbroken uit de lucht en wordt er volop gelanglauft en geskied.

Een webcambeeld van deze ochtend van de Sidsjöbacken in Sundsvall: skiën tot op zeeniveau.


Het grote verschil met de skigebieden in de Alpen: in de noordelijke helft van Scandinavië moet je niet hoog de bergen in trekken om aan wintersport te kunnen doen. De stad Sundsvall bijvoorbeeld ligt aan de Oostzee, maar de skipistes lopen er tot in het centrum, dus tot op zeeniveau. De loipes rond de stad zijn het trainingsparcours van de plaatselijke vedette Charlotte Kalla, winnares van diverse olympische medailles tijdens de voorbije Winterspelen.
Die wintersportmogelijkheden zijn perfect voor de schoolkinderen van Medelpad: die kunnen tijdens de les Lichamelijke Opvoeding gewoon de lange latten op en een uurtje langlaufen of alpineskiën. Niet toevallig twee sportdisciplines waar de Zweden in uitblinken.

Er ligt momenteel trouwens meer sneeuw langs de kust van de Oostzee dan wat verderop in het binnenland. Dat is geen toeval. Als de wind uit het oosten komt, wordt er koude continentale lucht aangevoerd. Boven de relatief warme Oostzee neemt die lucht vocht op en ontstaan er buien. Aan de kust sneeuwen die buien volop uit, verder in het binnenland worden ze geleidelijk minder actief. De meeste sneeuw lag deze ochtend in de kustplaats Luleå: 113 centimeter. Voor dit stadje is dat zelfs een record. In de winter van 1966 kwamen ze tot 111 centimeter.
Mijn buurman in Zweden meldde mij gisteren dat er in ons dorp het voorbije weekend 40 centimeter verse sneeuw is bijgevallen, bovenop de ongeveer 20 centimeter die er nog lag. Winters Medelpad ligt er weer op zijn mooist bij.

De volgende dagen sneeuwt het minder in Medelpad. Vrijdag en zaterdag kan het kwik er zelfs eventjes positief worden en kan er ijzel of aanvriezende regen vallen. Die twee dagen zal het in Medelpad zelfs minder koud zijn dan bij ons in Vlaanderen. Maar dat is een heel tijdelijke situatie. Als bij ons het kwik zondag alweer oploopt, duikt het in Medelpad opnieuw diep onder nulpunt.
2 opmerkingen:

  1. Het is hier inderdaad heerlijk aan het winteren, Gert! En het blijft maar (zachtjes) sneeuwen. Ik heb al eens een halve meter van het dak van de veranda gehaald. Nu maar hopen dat de positieve temperaturen niet te hoog oplopen. Een ijsbaan op de weg en de oprit kunnen we wel missen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hej Hendrik! Jammer dat ik hier vanuit Vlaanderen alle winterse perikelen virtueel moet volgen op de webcams en de website van het weerstation Torpshammar. Maar eind februari kom ik nog eens zelf sneeuw ruimen op mijn Zweedse oprit ;-) Veel plezier daar met de sneeuw!

      Verwijderen