donderdag 12 februari 2015

Naar Medelpad, maar hoe?

Wie vanuit België of Nederland naar de natuurpracht en rust van Medelpad wil reizen, moet daarvoor een kleine prijs betalen: deze prachtige regio in het midden van Zweden is vanuit onze lage landen niet zo gemakkelijk bereikbaar. Maar eigenlijk kan je van dat nadeel even goed een voordeel maken. Een trip door Scandinavië is nooit een straf, maar eerder een belevenis op zich.

Deze foto namen we van op de ferry, bij het buitenvaren van de haven van Göteborg.

Vliegen naar Sundsvall

De snelste manier om naar Medelpad te reizen, is het vliegtuig nemen tot in Sundsvall Timrå Airport, bij de Zweden zelf ook wel bekend als Midlanda Airport. Rechtstreekse vluchten vanuit België of Nederland naar Sundsvall zijn er niet, maar je kan via SAS Scandinavian Airlines wel vliegen van Zaventem naar Stockholm Arlanda en vervolgens daar een aansluitende vlucht nemen naar Sundsvall. Op de luchthaven van Sundsvall kan je dan een auto huren. Eind februari reis ik op die manier, omdat ik een paar dagen ga werken in ons huis en niet te veel tijd wil verliezen met reizen. Dit is de snelste manier, maar ook de duurste manier om naar Medelpad te reizen.

Vliegen naar Stockholm Bromma of Skavsta

Vaak vliegen we vanuit Zaventem naar Stockholm Bromma met SN Brussels Airlines. De vluchten zijn relatief goedkoop en Bromma is een kleine, regionale luchthaven vrijwel in het centrum van Stockholm. Op deze kleine luchthaven kan je een auto huren en naar Medelpad rijden. Dat is wel een rit van 450 kilometer naar het noorden, volledig langs het traject van de E4 via de steden Uppsala, Gävle en Hudiksvall. De E4 is een goed onderhouden hoofdweg, grotendeels autosnelweg en vrijwel altijd filevrij. Het landschap langs de E4 tussen Stockholm en Hudiksvall is mooi, maar niet spectaculair. Vanaf Hudiksvall wordt de omgeving snel ruiger en indrukwekkender. Je nadert immers de beroemde Höga Kusten.

Wie echt goedkoop wil vliegen, kan met Ryanair vanop de luchthaven van Charleroi naar die van Stockholm Skavsta. De Ryanair-formule is bekend: spotgoedkoop als je alleen met handbagage vliegt, meteen een stuk duurder als je veel ingecheckte bagage wil meenemen. Bijkomend nadeel is dat Skavsta nog 100 kilometer ten zuiden van Stockholm ligt. Ook op Skavsta kan je een auto huren, maar dan heb je nog een trip van 550 kilometer naar Medelpad voor de boeg. We hebben dit al een paar keer gedaan, omdat veel van onze spullen al in ons huis in Holm liggen en we dus weinig bagage moeten meenemen.

Met de boot naar Göteborg

Als we voor een langere periode gaan, nemen we gewoon onze eigen auto. Een enkele reis duurt dan wel twee dagen. De fijnste manier vinden we om op de eerste dag van Drongen naar Kiel te rijden (700 kilometer). Daar nemen we de overzet van Stena Line naar Göteborg. De ferry vertrekt om 18 uur uit de Duitse haven en vaart rond 9 uur de volgende ochtend de haven van Göteborg binnen. Overnachten doen we in een comfortable hut. Het leuke is dat je ook nog eens een paar honderd kilometer aflegt terwijl je slaapt.
De trip van Göteborg naar Sundsvall is nog 750 kilometer lang, maar erg aangenaam: een variatie van grotere en kleinere wegen, door bossen en open vlaktes, langs mooie plaatsjes als Alingsås, Mariestad en Sala en grotere steden als Örebro en Gävle. Hunebedden, smalle kanaaltjes, prachtige houten boerderijen en landhuizen, reusachtige zwerfkeien, reebokjes en herten: je kijkt onderweg je ogen uit.

Met de auto over de Öresundsbrug

Een laatste mogelijkheid is om het volledige traject met de auto af te leggen. Wij kozen vorig jaar voor de reisweg langs Bremen en Hamburg. In Flensburg staken we de grens met Denemarken over en vervolgens reden we via Kolding en Odense naar Nyborg. Daar begint de Grote Beltbrug, een bijzonder spectaculaire tolbrug naar het Deense eiland Seeland. Vervolgens rij je van Kopenhagen naar Malmö via de Öresundsbrug, bekend geworden door de tv-crimi The Bridge.
Als je in Malmö bent, ben je pas halfweg op je trip naar Medelpad! In deze omgeving kan je best overnachten, om op dag twee van Malmö via Stockholm naar Sundsvall te rijden. Het grootste deel is autosnelweg (E4), maar persoonlijk vinden we dit traject veel saaier dan de gevarieerde tocht van Göteborg naar Sundsvall.
De hele autotrip naar Medelpad is 2200 kilometer lang. Als je de kosten van brandstof, tol en motelovernachting samenrekent, ben je nauwelijks goedkoper uit dan met de ferry Kiel-Göteborg. Persoonlijk gaan wij dan ook liever met de boot.

De spectaculaire Grote Belt-brug in Denemarken ("Storebaeltsbroen from Sjealland" door Hendrik Sendelbach. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons)Geen opmerkingen:

Een reactie posten