vrijdag 2 februari 2018

Op naar een recordhoeveelheid sneeuw?


Pakken sneeuw vielen er gisteren in Västernorrland en dat leverde indrukwekkende plaatjes op. (Foto: Ann Van Grunderbeeck)


Het ging gisteren hevig te keer in Medelpad. Terwijl er een harde wind stond, viel er ruim een halve meter verse sneeuw. Nu zijn ze in Norrland wel wat gewend, maar een dergelijke massa leidt ook daar nog tot problemen. Sneeuwruimers konden het amper bijhouden, de lijnbussen reden niet uit, de treinen bleven in het station, de luchthaven moest tijdelijk dicht en ook de scholen hielden een dagje de deuren dicht. Genoeg voor de media om te spreken over een "historische sneeuwval".

Ook eerder op de winter viel er al behoorlijk wat sneeuw. In tegenstelling tot de voorbije winters, kon er tijdens de kerstvakantie al volop worden geskied in Medelpad. Het SMHI (het Zweedse KMI) laat weten dat we waarschijnlijk op weg zijn naar een recordhoeveelheid sneeuw in Medelpad. Dat record staat op 150 cm en is genoteerd op 28 februari 1988 in Ulvsjön. Nu ligt er in datzelfde Ulvsjön 135 cm sneeuw. Die sneeuw zal de komende dagen wel wat inzakken en sublimeren, zodat het record nog niet meteen voor morgen is. Maar we hebben nog twee maanden de tijd om het te breken!

(De foto's bij dit artikel zijn gemaakt door Ann Van Grunderbeeck, een Vlaamse die sinds vorig jaar in de provincie Västernorrland woont. Ze heeft haar eigen blog: http://blog.seniorennet.be/vallenvagen15/ )





In Sundsvall ligt 110 cm sneeuw, verder in het binnenland tot 135 cm. (kaartje: www.smhi.se)

2 opmerkingen:

  1. Leuk jezelf zo vermeld te zien staan 😀 leuk geschreven, ik hoop dat we Dat record NIET zullen breken!!! één klein foutje gevonden. We wonen hier sinds 28 februari 2017, dus nog geen jaren maar 11 maanden 😉

    BeantwoordenVerwijderen