zondag 22 oktober 2017

Herfst boven Holmsjön / Hösten ovanför Holmsjön

(Nederlandse tekst / texten på svenska)

Holmsjön in de herfst / Holmsjön på hösten.


Soms vraagt men mij: "Wanneer is Zweden op zijn mooist?" Die vraag is moeilijk te beantwoorden. Elk seizoen heeft zijn charmes. De lange zomeravonden. De kleurenpracht in de lente. De sneeuwlandschappen in de winter,...
Ik kan wel zeggen wat mij het minste kan bekoren: de korte overgang tussen het einde van de winter en het begin van de lente. Als de sneeuw smelt en alles koudvochtig maakt. Als de grindwegen veranderen in gladde modderbaantjes. Dan blijfik het liefstbinnen in onshuis.

Ibland frågar man mig i Belgien: "När är Sverige som vackrast?" Det tycker jag är svårt att svara på. Varje årstid har sin charm. De långa sommarkvällarna. Vårens färgprakt. Snölandskapen på vintern...
Perioden jag tycker minst om är den korta övergången mellan vårvintern och våren. När snön smälter och gör allt kallblöt. När grusvägar blir halkiga gyttjevägar. Då stannar jag helst innomhus.

Sommigen vinden ook de Zweedse herfst deprimerend. De dagen korten. Het wordt kil, maar nog niet koud. Het is donker 's avonds, want er ligt nog geen sneeuw.
Maar toch heeft ook dit seizoen zijn charmes. Als de koude lucht boven het nog warme water van het meer dampende mistbanken doet ontstaan. Als de loofbossen bruin en rood weerspiegelen in het water van Holmsjön.
De herfst in Zweden is fantastisch.

Några tycker att den svenska hösten är deprimerande. Dagarna blir kortare. Det blir friskt, men fortfarande inte kallt. Det är mörkt på kvällarna för det finns ännu ingen snö.
Jag håller inte med. Även hösten har sin charm. När den kalla luften ovanför sjöarnas varma vatten orsakar ångande dimbankar. När lövskogarna speglas röda och bruna i Holmsjön.
Hösten i Sverige är fantastisk.







2 opmerkingen:

  1. Maar ook de overgang tussen vroege winter en de eerste sneeuwval in november is hard: de dagen zijn al heel kort dan en het is alsof al het licht van je autolampen opgeslorpt wordt door het vocht op de weg en op de bomen. Maar als de sneeuw komt verandert alles plots in een sprookjesland!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Van die herfstdonkerte heb ik tot nu toe nooit last gehad, maar dat is misschien omdat ik er in de herfstmaanden nog nooit langer dan 1 week was. Twee maanden aan een stuk is misschien een ander paar mouwen.

      Verwijderen