zaterdag 10 november 2018

Korte maar krachtige herfstvakantie in Gimåfors

Een paar weken geleden zijn we snel eens over en weer gegaan van Drongen naar Gimåfors om huis en tuin in orde te zetten voor de komende winter. Wat het huis betrof, was dat snel gebeurd. Het stond er perfect bij, op één stuk dakgoot na. Dat lag op de keitjes voor het keukenvenster. Het resultaat  van een winderige septemberdag, zo meldden de buren ons.

We vlogen deze keer met Brussels Airlines van Zaventem naar Stockholm Bromma, met een Sukhoi Superjet 100 (grotere toestellen kunnenn op Bromma niet landen).


We hebben ons daar maar vooral bezig gehouden met onze tuin en bos. De tweede helft van oktober is ideaal om in het bos te werken: de muggen zijn weg en er ligt nog geen sneeuw. We hebben een groot deel van de ondergroei weggehaald die in de voorbije 5 jaar weelderig tussen de stammen was opgeschoten en de wandelpaden had overwoekerd. Nu kunnen we weer kuieren in eigen bos. Op diezelfde winderige septemberdag was er ook een boom omgewaaid. Die is nu in stukken gezaagd en weggehaald.

Fraai bekermos in ons bos.


De werken voor glasvezelkabel kabbelen langzaam voort. Toen we ons huis in 2014 kochten, was er al sprake van dat er langs weg 320 van Kovland (nabij Timrå) tot aan de grens met de gemeente Bräcke een glasvezelkabel zou komen, die ook de huizen in Gimåfors van snel internet zou voorzien. Er werd de eerste jaren vooral heel veel over dit project vergaderd, maar twee jaar geleden kregen we dan toch bericht dat de plannen concreet waren en dat we een aansluiting op het glasvezelnet konden aanvragen. Dat hebben we meteen gedaan, want later alsnog een aansluiting aanvragen zou veel duurder uitvallen.

De werkzaamheden zijn nu al twee jaar aan de gang. Eerst heeft een aannemer in onze omgeving de belangrijkste zijleidingen aangelegd naar de dorpen die wat verder van de hoofdweg afliggen, zoals Djupröra en Hissjön. Daarna kwam de hoofdkabel in de wegberm zelf. De voorbije zomer heeft een technicus de contactdoos in ons huis geïnstalleerd. In september kwam een onderaannemer de kabel in onze tuin ingraven en verbinden met de contactdoos. In oktober kreeg ik een telefoontje van het kabelbedrijf dat er helaas een verkeerde contactdoos was geïnstalleerd en dat er een technicus de volgende dag zou langskomen om het juiste onderdeel te plaatsen. Gelukkig kon onze buurman hem binnenlaten... Nu is het nog wachten op de verbinding tussen onze tuinkabel en de kabel langs de weg. Daarvan kan de aannemer nog geen timing meegeven, "maar voor de winter zal het helaas niet meer lukken". Om maar te zeggen dat het ook in Zweden allemaal wel wat voeten in de aarde kan hebben. Gelukkig is er voor ons geen haast bij, in tegenstelling tot sommige thuiswerkers in de buurt, die echt vol ongeduld zitten te wachten op het snelle internet.

Uiteraard hebben niet alleen maar gewerkt. Na ons traditionele etentje in het restaurant ¨Träporten van Paul en Margriet in Borgsjö, wandelden we nog naar de top van Getberget, waar de starthut staat van één van de beste slalomskipistes van Zweden, waar ook de nationale skiploeg soms komt trainen. Nu lag er uiteraard nog geen sneeuw, maar konden we wel genieten van een mooi en herfstig uitzicht op de vallei van de Ljungan.

Uitzicht op de Ljungan en Fränsta vanop de flanken van Getberget in Ljungaverk.

De starthut van de slalompiste van Getberget.


Toevallig was er tijdens ons korte herfstbezoek aan Gimåfors ook het 60-jarig jubileum van de bygdegård (zeg maar: buurthuis). Dat werd gevierd met een receptie, toespraken, een etentje en optredens van lokale folk- en rockmuzikanten. De hele bygdegård zat afgeladen vol en het werd een bijzonder aangename en gezellige avond waarop we heel wat nieuwe mensen uit de ruime omgeving leerden kennen.

De viering van 60 jaar bygdegård met lokale muzikanten en een lekker etentje.


Op naar het volgende verblijf!

1 opmerking: