zondag 21 augustus 2016

Te paard langs het pelgrimspad

Dwars door de landschappen Medelpad en Jämtland loopt het Sint-Olafspad, één van de vier grote pelgrimroutes in Europa (later meer daarover). De route is populair bij wandelaars en fietsers, maar ook bij ruiters. Langs het traject vind je daarom een aantal maneges die ook dienst doen als afspanning voor pelgrims te paard. Eén van die maneges is Liljedalen in Sörnedansjö, in de Lunjga-vallei, op een klein uurtje autorijden van ons huis (en naar Zweedse normen dus vlak in de buurt). Daar zijn Ann en Diede - eindelijk, want het was er nog niet van gekomen - gaan paardrijden.

Eventjes langs het grindpad, de "hoofdweg" naar Liljedalen, en daarna de bossen in.


Een bezoek aan Liljedalen stond al een tijd op ons verlanglijstje. Via de sociale media hadden we al heel wat enthouasiaste verhalen gehoord over de prachtige begeleide rijtochten die je er kan maken door de ongerepte natuur. Toen we eind juli tijdens het boodschappen doen in de buurt waren, gingen we even langs om een afspraak te maken voor een rijtoer. Wie de Zweden en hun (gebrek aan) commerciële ingesteldheid een beetje kent, zal niet verwonderd zijn dat we voor een gesloten deur stonden. Als toeristische trekpleister midden in het hoogseizoen zelf gesloten zijn wegens vakantie: we kijken er in Zweden al lang niet meer van op. Het tekent de gemoedsrust waarmee ze in het leven staan en geef ze maar eens ongelijk. Gelukkig waren de eigenaars wel telefonisch bereikbaar en konden we een afspraak maken voor week of twee later.

Op een stralende augustusdag trokken we dus voor de tweede keer naar Liljedalen, waar we werden opgewacht door de uiterst vriendelijke eigenares Anna-Karin. Ze was net afscheid aan het nemen van twee Zweedse jongedames die bij haar hadden overnacht tijdens hun meerdaagse pelgrims-ruitertocht langs het Sint-Olafspad, die hen nog helemaal tot in Östersund zou voeren. Eén van de twee reed trouwens op een prachtig Belgisch paard, een Ardenner. Dit stoere en rustige paard is uitermate geschikt voor lange trektochten.

De twee paarden van de ruiterpelgrims. Het lichtbruine met blonde manen is de Ardenner.


In ons gezin rijden alleen vrouw en dochter paard, dus hadden zoon en ik onze wandelschoenen meegenomen. Samen zijn we de paarden van de wei gaan halen, twee rustige haflingers (eerder zeldzaam in Zweden, naar verluidt), net zoals de ruiters trouwens ook moeder en dochter. Na een grondige poetsbeurt van de paardjes, vertrokken Ann, Diede en Anna-Karin voor een tocht van anderhalf uur, dwars door veld en bos. Ids en ik ook, maar dan te voet. Dankzij het befaamde allemansrätten is dat in Zweden geen enkel probleem. Kort samengevat: zolang je geen schade toebrengt, mag je in de natuur te voet, met de fiets, met de boot, met de langlaufski of te paard overal komen waar dat niet expliciet verboden wordt, ook op particuliere eigendom.

Nadat we te voet de dichtst bijzijnde beboste heuvel beklommen hadden, met enkele open plekken waar de meest diverse kleurrijke vlinders rondvlogen, waren we net op tijd terug aan de manege om Ann en Diede te zien, terwijl ze met een brede glimlach vanuit de bossen kwamen aangereden. Ze hadden zichtbaar genoten van hun tocht.

Eén van de schitterende open plekken in de beboste heuvels van Liljedalen.


Een langere tocht vanuit Liljedalen staat al in de planning voor volgende zomer en héél misschien laat ik mij dan ook wel eens verleiden om in het zadel te klimmen.
2 opmerkingen:

 1. Dag Gert, geen enkele foto is zichtbaar in deze blog. Spijtig.
  We zijn ook sinds een week terug in België, na een fantastische tijd in Småland, waar zich de meeste meren van Zweden bevinden. Prachtig!
  De hemel op aarde voor de kinderen, maar ook voor volwassenen, ver weg van het hectische leven in België.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb de foto's nu op een andere manier in het bericht gezet, hopelijk zijn ze nu voor iedereen goed te zien.
   Småland heb ik zelf nog niet echt bezocht, alleen maar doorheen gereden met de auto. Maar ik kan mij voorstellen dat het er ook prachtig is!

   Verwijderen